Google Scholar nasıl kullanılır?

ForumGoogle Scholar nasıl kullanılır?

Google Scholar nasıl kullanılır? Bilimsel Araştırma Nasıl Yapılır?

Google scholar hepimizin bildiği gibi daha çok akademik çalışmalar yapan kişi, kurum ve kuruluşların araştırma yapmak, literatür taramak ve yayın indirmek için kullandığı bir arama motorudur. scholar.google.com adresinden ulaşabileceğiniz bu arama motoru ülkemizde akademik Google olarak bilinmektedir.

Uluslararası birçok makale, kitap, dergi gibi yayın yapan veritabanlarına da bağlanabilen ve oradaki yayınları da indeksleyen bir sisteme sahip olan scholar oldukça kullanışlı bir sistemdir.

scholar

Şimdi Google Scholar adlı bu siteme dair nasıl araştırma yapılır veya literatür taraması nasıl yapılır buna değineceğiz.

  • https://scholar.google.com.tr bu adresten Akademik Google’a ulaşabilirsiniz. Sistem bir arama motoru gibi çalışmaktadır.
  • Scholar’da İnternet ortamında indekslenen ve taranan birçok makale, bildiri, kitap, kitap bölümü vb. araştırmalara ulaşabilirsiniz.
  • Anahtar kelimenizi arama çubuğuna yazdıktan sonra kaç sayfa sonuç çıktığı ve sonuçların aramanızla yani konu veya probleminizle ne kadar ilgili olduğu önemlidir. Burada yapmanız gereken ilgili çalışmaları incelemek ve sonrasında farklı anahtar kelimeler denemek olacaktır.
  • Arama sonucunda her çalışmanın altında “Alıntılama sayısı, İlgili makaleler, Alıntı yap vs.” bilgileri görülmektedir. Buradan hangi yayının daha popüler olduğunu görebilir ve bu yayından alıntı yap butonuna tıklayarak APA 6 formatında alıntı yapabilirsiniz.
  • Gelen yayınlara zaten tıkladığınızda sizi ilgili makalenin “full text”ine yönlendiriyor. Tabi burada önemli olan husus bağlandığınız İnternet altyapısı üniversiteye açık ise o üniversitenin bağlı olduğu veritabanlarına ait yayınlara ulaşabilirsiniz. Aksi durumda çok sınırlı kalırsınız. En azından kendi İnternetiniz aracılığıyla bağlanıyorsanız bile üniversitenizin kampüs dışı proxy ayarlarını kullanın.
  • Google yabancı olan kitapları genel olarak kendi sisteminde barındırır. books.google.com adresinden o kitabın ön izlemesine veya sadece kısıtlı görüntüsüne ulaşırsınız. Bunun dışında çoğu kitap ücretlidir.
  • Google scholar dan en sağlıklı ulaşabileceğiniz yayınlar makale ve bildiri türündeki araştırma yayınlarıdır.
  • Bir diğer önemli nokta ise Google Scholarda araştırma yaparken gelişmiş arama yöntemleri nasıl kullanacağımızdır. Gelişmiş arama çubuğunun sağ kısmındaki sekme simgesinde ulaşılabiliyor. Buradan bazı kelimeleri öne çıkarabilir, bazılarını çıkarabilir, sadece belli bir dosya türünde(.pdf, .docx gibi) arama yapılsın diyebilir, ülke filtresi ve tarih filtresi uygulayabilir veya yazar filtrelemesi uygulayabilirsiniz.
  • Örneğin; Çift tırnak arasında bir kelime veya kelime grubu kullanınca sadece o kelimeleri içeren yayınları istiyorum diyorsunuz “Akademik Araştırma yapmak” gibi. Bunun yanında birden çok anahtar kelime ile tek bir seferde arama yapabilir ve yine aramanızı daraltabilirsiniz. Çok genel bir şey yazarsınız çok fazla ilgisiz yayın ve içerik bulursunuz. Ancak aramanızı özelleştirirseniz daha uygun sonuçlar bulursunuz.

Paylaş