|

Yüksek Lisans Semineri Nasıl Yazılır?

Yüksek lisans en az 2 yıllık en fazla 3 yıllık bir lisansüstü eğitim sürecidir. Yüksek lisans yapmak için lisans mezunu olmanız ve ALES ve yabancı dil puanına sahip olmanız gerekiyor.

Türkiye’de devlet vakıf üniversiteleri birçok farklı branşta tezli ve tezsiz yüksek lisans programları açıyor. Ancak tezli yüksek lisans elbette akademik kariyer açısından daha avantajlı olduğu için çok daha fazla tercih ediliyor. Son dönemde MEB’in öğretmenlik meslek kanunu ile birlikte almış olduğu karar ile tezsiz yüksek lisans programları da arttı ve tezsiz yüksek lisans yapan öğretmenler eğer 10 yılı aşkın öğretmenlik deneyimine sahip ise yazılı sınava girmeden uzman öğretmen olabilecekler.

Tezsiz yüksek lisans 2 dönem, 10 ders ve 1 dönem projesinden oluşmaktadır. Günümüzde pandemi ile birlikte uzaktan tezsiz yüksek lisans programları da açılmaktadır. Ancak tezsiz yüksek lisansın kullanım alanı yukarıda da bahsettiğimiz gibi tezliye göre daha sınırlıdır.

Tezli yüksek lisans sürecinde aday ilk olarak en az 7 ders alarak ders dönemini bitirmektedir. Daha sonra 1 seminer dersi alıp seminer konusu seçerek sunumunu yapar. Sonrasından tez önerisini hazırlayıp, önce danışmandan onay alıp sonra enstitüye vererek tez yazım sürecine başlar. Burada geçiş sürecinden seminer dersi önemlidir. Peki nedir bu yüksek lisans semineri ve bu seminer sunumu nasıl hazırlanır, konu nasıl seçilir bunlara değineceğiz.

Yüksek lisans semineri hazırlama

Yüksek lisans semineri hazırlamak için öncelikle minimum alınması gereken ders miktarını vermiş olmanız gerekiyor. Bunun için de en az 2 dönem gerekiyor. Semineri de bu 2. dönemin sonunda verebilirsiniz. Tabi bunun için de 2. dönem dersleriniz arasında seminer dersini de seçmiş olmanız gerekiyor. Seminer dersini seçtikten sonra dönem sonunda da bu sunumu yapıp semineri vermiş sayılabilirsiniz. Yada bir sonraki dönemin başında da tez yönetimi dersi ile birlikte seminer dersini de alıp dönem başında da verebilirsiniz. Seminer sonrasında da zaten tez önerinizi sunmalısınız.

Benzer Yazı  Heyet Raporu Ücreti Ne Kadar?

Seminer konusunu danışmanınız ile birlikte seçmelisiniz veya bulduğunuz konuyu danışmanınıza önerip onay alabilirsiniz. Bu arada seminer konunuz tez konunuz ile aynı olabilir. Bu tamamen sizin ve danışmanınızın alacağı bir karardır. Üstelik böyle bir durumda teze önden bir hazırlık yapmış olacaksınız ve tez önerinizin de altyapısını hazırlayacaksınız.

Yüksek Lisans Seminerinde Neler Yer Alıyor?

Yüksek lisans semineri genel bir araştırma probleminden yola çıkmaktadır. Araştırma probleminizi detaylı bir şekilde yazdıktan sonra problem cümleleriniz, yönteminiz, kullanacağınız veri setleri, ver toplama araçları, modeller, örneklem ve analiz yöntemlerini yazmalısınız. Sonrasında varsa bulgu ve sonuç yazabilirsiniz ancak bu zorunlu değil. Çünkü seminer sunumunuz tezinize paralel benzer olacaksa bu henüz verilerin toplanmadığı anlamına gelir.

Bütün bu işlemlerin ardından elinizde enstitünüzün tez yazım kılavuzuna uygun şekilde akademik bir dil ile yazılmış bir seminer raporu yer alacak. Bu rapora göre de bir sunum hazırlamanız gerekiyor. Sunumu 15 dakikayı geçmeyecek şekilde hazırlamanız gerekiyor.

Paylaş

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir