|

Yeni Öğretim ve Araştırma Görevlisi Alım Yönetmeliği

Yeni Öğretim ve Araştırma Görevlisi Alım Yönetmeliği

Aylardır yayımlanması beklenen öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına başvuru ve sınav usullerini düzenleyen yönetmelik bütünüyle değiştirildi.

09 Temmuz 2018 günü yapılan Anayasa uyum değişiklikleri ile birlikte yürürlükten kaldırılan 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararname sonrasında aylardır yayımlanması beklenen “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”, tam dört ay sonra yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu yönetmelik bütünüyle değişti ancak göze çarpan ve önemli gördüğümüz değişiklikleri biz size dört madde halinde aşağıda sıraladık. Ayrıca yönetmeliğin geneli ile ilgili kıyaslamaya tablodan da bakabilirsiniz.

1- Merkezi sınav ALES’in tanımı değiştirildi. Bu sınavın yalnızca ÖSYM tarafından yapıldığına dair ifade “Yükseköğretim Kurulu tarafından yaptırılan” oldu. Bu düzenlemeden gözüken ilerleyen süreçte hem ÖSYM hem de YÖK tarafından belirlenecek üniversitelerde ALES’in yaptırılması yüksek ihtimal gözüküyor.

2- Öğretim elemanı kadrolarına başvurularda, adayların transkriptlerinde hem dörtlük hem yüzlük not sistemi olması halinde, 100’lük not sistemine eşdeğerlik üniversite senatolarınca verilecek.

3- Meslek Yüksekokullarının YÖK tarafından belirlenecek uzmanlık alanlarına atanacak hariç bütün öğretim görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans şartı getirilmiştir.

4- Yönetmeliğin en önemli değişikliği ise ilanların doğrudan üniversitelerce çıkılabilmesine dair yetki devri olmuştur. Bundan sonra üniversiteler öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarını YÖK’e göndermeden doğrudan Resmi Gazete’de yayımlamak üzere gönderebileceklerdir.

Kaynak: Memurlar.net

Paylaş
Benzer Yazı  Yükseköğretimde Kariyer Planlama: Geleceğinizi Şekillendirmenin Yol Haritası

Similar Posts

5 Comments

  1. Meslek Yüksekokullarının YÖK tarafından belirlenecek uzmanlık alanlarına atanacak hariç derken uzmanlık alanı gerektiren program yada bölümler listesine nasıl ulaşabiliriz
    Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim bilginize şimdiden teşekkürler.

  2. Hocam öğretim görevlisi kadrolarımı üniversiteler açacaksa isterlerse tecrübe zorunluluğunu da kaldırabilirler mi.Yani şartlarda tecrübe istemeyebilirler mi.

  3. hocam mrhb maliye bolumu mezunuyum alanımda tezsiz yuksek lisans yaptım hocam soru su olacak alanımın dışında bolgesel kalkinma anabilimdalinda tezli yuksek lisans yapmak istiyorum bana ileride ogretim elemani olmak icin yaralı olurmu ?birde disiplinlerarasi ne demek bu bölümde böyle yazıyordu bana bir zararı veya yararı olurmu ?tesekurler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir