Okutman Alımı hakkında bilinmesi gerekenler
İçindekiler
Okutman kimdir, ne iş yapar?
Okutman; üniversitelerin ve çoğunlukla yabancı dil yüksek okullarının istihdam ettiği öğretim elemanıdır. Görev yaptığı programda kendi uzmanlık alanı ile ilgili derslere girmekle yükümlüdür ve kadro türü öğretim elemanı statüsündedir. Türkiye’deki eş değerliği öğretim görevliliği ile aynıdır ve yabancı diller yüksek okulu ile fen edebiyat fakültelerinde görev yaparlar.
Okutman olmak için dil şartı var mıdır?
Dil şartı okutman alımlarında vardır. Ales puanı Dil puanı ve lisans not ortalaması temel alınır. Sonra girdiğiniz yazılı sınav notu da eklenerek sonuç puanı belirlenir.
Okutman kadrolarına nereden bakabilirim?
Okutman alımlarına üniversitelerin açmış olduğu kadrolar [symple_button url=”https://yoksis.yok.gov.tr/ilansayfa/” color=”blue” size=”default” border_radius=”3px” target=”self” rel=”” icon_left=”” icon_right=””]https://yoksis.yok.gov.tr/ilansayfa/[/symple_button] adlı adresten duyurulmaktadır. Adaylar bu akademik kadro ilanlarını takip ederek açılan ilana 15 gün içinde başvurmak zorundadır.
Her açılan akademik ilan 15 gün süre ile ilanda durmakta ve bu sırada başvuru alınmaktadır. Adayların bu ilanlara başvurabilmeleri için ALES sınavından en az 70 almaları gerekiyor. Dil sınavından da en az 50 puan almak şart koşuluyor. Bu haliyle araştırma görevlisi kadrolarına benzer özelliktedir. Ayrıca lisans mezuniyeti olmak da ilgili şartlar arasındadır. Bu şartlar okutman ilanları için çoğu üniversiteye göre aynıdır. Tabi yabancı diller yüksek okulları okutman alırken dil puanlarını yüksek tutmaktadırlar.
Adaylar başvurduktan sonra yazılı mülakata çağrılmaktadır. Yazılı mülakata giderken;
- Temiz ve presentable bir görünüme sahip olmak
- Özgüvenli bir görünüm
- Kapsamlı bir çalışma
- Konulara hakim
- Alanı tanıma
gibi ilkelere dikkat edin. En önemlisi de alanınız ile ilgili kapsamlı olarak çalışın. Gözden geçirmeniz gereken konuları atlamadan hepsine çalışın. Gerekirse bu konular hakkında notlar çıkarın. Çünkü yazmak akılda daha kalıcı etki yapıyor.
Sınav günü heyecan yapmayın. Çünkü sınavlarda başarısızlığın temel nedenlerinden birisi de heyecandır. Bunun yanında sınava girerken sizinle beraber ilk 10’a giren diğer yetenekli adaylar da hazır olacaklar. Onlardan ne eksik ne de fazla görün kendinizi ama fazla özgüven de iyi değil biraz daha relax olmanız gerekiyor.
Öğretim elemanı yazılı sınav değerlendirme kriterlerine değinecek olursak;
Okutman Alımı için süreç;
- aşama: Yazılı sınava girecek ilk 10 kişiyi belirlemek için başvuran adayların Başarı Puanı= ALES Puanı %60 + Dil Puanı%40 alınarak liste oluşturulur.
- aşama: Yazılı sınava giren ilk 10 kişinin sonuç değerlendirmesi şu şekilde yapılır. Sonuç= ALES Puanı%30 + Lisans Notu%30+ Yazılı Sınav Notu%30 + Dil Puanı%10
2 yili askin unv tede okutman olarak gorev yaptim. Yari mobbing yari cocuklar yuzunden istifa etmek zorunda kaldim. Geri donus yapmak istiyorum fakat bu sefer baska bir sehirde. Istifa edeli 12 oldu her yil donmek icin ugrastim kabul edilmedim. Herhangi bir uzaklastirma ceza vs hicbirsey soz konusu degil. Tamamen yonetimle alakali. Daha onceden memuriyetim oldugu icin benim gibilere ozel sartlar varmi yoksa sifirdanmi muracat ediyoruz. Yuksek lisansim yok. Ales puanim 75 kusur.
Tecrübeniz varmış onun dışında ilanlardaki şartları sağlamanız durumunda elbette başvurabilirsiniz.
Okutman olarak ilan verilmiyor artık sistem ne şekilde değişti
Öğretim görevlisi olarak alınıyor. Uzman ve okutman kadroları öğretim görevlisi kadrolarına dönüştürüldü.
İlahiyat mezunuyum, ALES ve YDS puanım 80 fakat yüksek lisans yapıp daha fazla öğrenci olmak istemiyorum okutmanlık düşünüyorum. Okutmanlıgi sadece mezun olduğum bölümde mi yapabilirim? İngilizce dilimi diğer fakültelerde kullanamaz miyim? İlahiyattaki okutmanlarda Arapça YDS notu istiyorlar fakat ben İngilizceden girdim.