|

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

Öğretim Görevlisi kimdir, ne iş yapar?

Öğretim görevlisi; üniversitelerin ve çoğunlukla meslek yüksek okullarının (2 yıllık önlisans programları) istihdam ettiği öğretim elemanıdır. Görev yaptığı programda kendi uzmanlık alanı ile ilgili derslere girmekle yükümlüdür ve kadro türü öğretim elemanı statüsündedir.

Öğretim Görevlisi olmak için dil şartı var mıdır?

Dil şartı öğretim görevlisi alımlarında bulunmamaktadır. Ancak 2018 de yapılan son düzenleme sonrası birçok kadro da artık minumum 50 dil puanı istenmektedir. Dil puanı istenirse tıpkı araştırma görevlisi değerlendirme aşaması gibi süreç işler. Onun dışında Ales puanı ve lisans not ortalaması temel alınır. Sonra girdiğiniz yazılı sınav notu da eklenerek sonuç puanı belirlenir. Son yapılan düzenlemelerden birisi de ALES muafiyeti sağlanan bölümler oldu. İncelemek için tıklayınız.

Öğretim Görevlisi olmak için Tezli Yüksek Lisans yapmış olma şartı var mı?

2018 yılında gelen yeni düzenleme ile öğretim görevlisi alımlarında -bazı muaf alanlar hariç olmak üzere- “Tezli yüksek lisans yapmış olma şartı” zorunlu hale getirildi. Adaylar zaten tezli yüksek lisans yaptıklarında 5 yıl tecrübeli sayılmaktalar. Dolayısı ile bu karar ile tecrübe şartı karmaşası da ortadan kalkmış oldu. Daha önce yüksek lisans yapmadan 2 yıl farklı kurumda çalışan adaylar da başvurup, başvurmama konusunda kafa karışıklığı yaşıyorlardı. Artık tezli yüksek lisans yapmak bir ön koşul haline geldi.

 Öğretim Görevlisi kadrolarına nereden bakabilirim?

Çoğu kimse araştırma görevlisi olmak için üniversite lisans dönemi sırasında ve sonrasında ALES ve YDS sınavlarına hazırlanıp girmekte ve istediği puanları aldıktan sonra ilanlara bakmaktadır. Öğretim Görevlisi kadroları için üniversitelerin açmış olduğu kadrolar eskiden https://yoksis.yok.gov.tr/ilansayfa adlı adresten duyurulmaktaydı. Ancak 2018 de bu sistem pasif hale geçti. Artık adaylar akademik kadro ilanlarını buradan değil resmi gazeteden, üniversite web sitelerinden veya sitemiz vb. akademik platformlardan takip edebilmektedirler.

Benzer Yazı  MSÜ Akademik Kadro İlanı

Her açılan akademik ilan 15 gün süre ile ilanda durmakta ve bu sırada başvuru alınmaktadır. Adayların bu ilanlara başvurabilmeleri için ALES sınavından en az 70 almaları gerekiyor (ALES muafiyeti olanlar hariç). Ayrıca lisans mezuniyeti olmak da ilgili şartlar arasındaydı. Ancak son düzenleme ile yüksek lisans yapmış olmak şartı da zorunlu hale getirildi. Yani yüksek lisans mezuniyeti de 5 yıllık tecrübe sayılacağı için artık 2 yıllık tecrübe karmaşası da sona ermiş oldu. ALES ve dil için tek istisna muaf alanlar. Bunun dışındaki tüm şartlar öğretim görevlisi ilanları için çoğu üniversiteye göre hemen hemen aynıdır.

Adaylar başvurduktan sonra yazılı mülakata çağrılmaktadır. Yazılı mülakata giderken;

  • Temiz ve presentable bir görünüme sahip olmak
  • Özgüvenli bir görünüm
  • Yazılı veya olası bir sözlü sınav için kapsamlı bir çalışma
  • Konulara hakim olma ve bunu karşı tarafa hissettirme
  • Alanı tanıma ve alanda çalışan bilim insanlarını tanıma

gibi ilkelere dikkat edin. En önemlisi de alanınız ile ilgili kapsamlı olarak çalışın. Gözden geçirmeniz gereken konuları atlamadan hepsine çalışın. Gerekirse bu konular hakkında notlar çıkarın. Çünkü yazmak akılda daha kalıcı etki yapıyor ve anlamlı öğrenme sağlıyor.

Sınav günü heyecan yapmayın. Çünkü sınavlarda başarısızlığın temel nedenlerinden birisi de heyecandır. Aslinda heyecan olmalı fakat gerginlik olmamalı. Bunun yanında sınava girerken sizinle beraber ilk 10’a giren diğer yetenekli adaylar da hazır olacaklar. Onlardan ne eksik ne de fazla görün kendinizi ama fazla özgüven de iyi değil biraz daha relaks olmanız gerekiyor.

Öğretim elemanı yazılı sınav değerlendirme kriterlerine değinecek olursak;

Öğretim Görevlisi Alımı için süreç;

  1. aşama: Yazılı sınava girecek ilk 10 kişiyi belirlemek için başvuran adayların Başarı Puanı= ALES Puanı %60 + Lisans Puanı%40 (Eğer dil puanı şartı varsa %40 dil puanı esas alınır) alınarak liste oluşturulur.
  2. aşama: Yazılı sınava giren ilk 10 kişinin sonuç değerlendirmesi şu şekilde yapılır. Sonuç= ALES Puanı%30 + Lisans Notu%30+ Yazılı Sınav Notu%30 + %10 yabancı dil puanı 
Benzer Yazı  Tez için MEB'den İzin alma süreci nasıl işlemektedir?
Paylaş

Similar Posts

104 Comments

  1. Öğretim görevliliği müracaatlarında en az 50 puan dil şartı yazmaktadır.

    1. Hayır hocam öğretim görevlisi alımında dil şartı koymaz çoğu üniversite… 50 dil şartı araştırma görevlisi ve uzman alımında vardır. Ancak bazı üniversiteler (Odtü, İTÜ vb.) öğretim görevlisi alımında dil şartı koyabilmektedir.

  2. Merhaba,

    Herhangi bir yaş kriteri var mı acaba öğretim görevliliğinde? Yani 40 yaşındaki biri direk başvurup öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlayabilir mi?

    1. Öğretim görevlisi olmak herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ancak araştırma görevlisi olmak isterseniz 35 yaşından gün almamış olmanız gerekiyor.

    2. Hocam bşy sorucm cevap verirseniz çok mutlu olurum. 4 yıllık işletme mezunuyum diploma notum 3,13 yüksek lisans yapmak istiyorum şartları nedir?

      1. ALES puanı ve yabancı dil puanınızın olması gerkeiyor. ALES şart ancak yabancı dil puanı bazı yerler YL için istemeyebiliyor.

  3. Hocam ben finans ekonomi dalında yüksek lisans öğrencisiyim öğretim görevlisi olmak için yüksek lisans ve ALES puanı yeterli midir? Ogretim görevlisi alımlarında iş tecrübesi istiyorlar. Yüksek lisans yapınca ayriyeten iş tecrübesi yapmam gerekir mi ? Teşekkürler 😊

    1. Hayır siz yüksek lisansı bitirdiğinizde zaten 5 yıl tecrübeli sayılıyorsunuz. YÖK’ün aldığı son karar bunu desteklemektedir. Eskiden YL 2 yıl tecrübe sayılırdı artık 5 yıl.

      1. Yani yüksek lisansı güzel bir ortalamayla bitirip alesden geçerli bir puan alırsam öğretim görevlisi olmak için bütün şartları yerine getirmiş oluyorum değil mi ?

        1. Evet ama öğretim görevlisi olurken lisans not ortalamanız hesaba katılır. Yüksek lisans size tecrübe şartını sağlamada yardımcı olacaktır. Tabi ALES puanınız da önemli…

  4. Ales puani kac yil gecerlidir 2010 yilinda alinan ales puani gecerlimidir

    1. ALES puanı son yapılan düzenleme ile 5 yıl geçerli oldu. Ancak sizin 2010 puanınız geçerliliğini yitirmiş.

  5. Merhaba,

    AOF kamu yönetimi öğrencisiyim son dönemdeyim. öğretim görevlisi olmak istiyorum nereden başlamam lazım birde bu bölümü bitirdikten sonra öğretim görevlisi olanlar hangi branşta öğretmenlik yapıyorlar

  6. hocam öğretim görevlisi için yüksek lisansı bitirmiş olmak gerekiyor mu

    1. Evet yüksek lisans bitirmeniz tecrübe için gerekli bir şart ki bu size 5 yıl tecrübe sağlar. Ancak şartlarda yalnızca 2 yıllık tecrübe arandığı yazıyorsa bu farklı bir yerde çalışma karşılığı elde ettiğiniz 2 yıllık çalışma ile de başvuru yapabileceğiniz anlamına gelebilir. Örneğin; 2 yıldır öğretmenlik yapıyorsanız veya farklı bir sektörde çalışıyorsanız sigorta girişinizi delil gösterip başvuru yapabilirsiniz.

  7. Hocam merhaba Yüksek lisans başarı puanı göz önünde bulundurulur mu? Lisans ortalamam 2.12 🙁

    1. Öğretim görevlisi alım ilanlarında lisans not ortalaması dikkate alınır. Yüksek lisans not ortalaması dikkate alınmıyor.

  8. Yüksek lisans bizi beş yıl tecrübeli yapıyor çok güzel . Peki tezsiz yüksek lisansta geçerli mi bu konu için ?

        1. Tezsiz yüksek lisans tecrübeden sayılmaz. Sadece derce/kademe de faydası olur ve askerlik tecil işlemi yapılabilir. Onun dışında tezsiz mezunu öğretim görevlisi olamaz.

  9. Hocam öğretim görevlisi olmak için, tezli veya tezsiz yüksek lisans mezunu olmak arasında fark varmıdır.

    1. Evet hem de ciddi bir fark var. 2016 yılında alınan karar ile tezsiz yüksek lisans mezunları 2 yıl tecrübe haklarını kaybettiler. Yani öğretim görevlisi olmak için aranan 2 yıllık tecrübe şartı yalnızca tezli yüksek lisans mezunları için söylenen bir şey.

      1. 2013 öncesi mezunların 2 yıl tecrübeli sayılması kısmını atladiniz. Bu tarihten önce mezun olan kişiler doktora hakkı kazandı çünkü ve 2017 de o maddenin düzenlemesi yapıldı bilginiz olsun.

        1. 2013 öncesi tezsiz YL mezunuyum doktora hakkı kazandım okula kayıt yaptırdım ve 2 yıl da tecrübeli sayılıyorum öğretim görevlisi ilanlarına başvuru yapabiliyor muyum ?

  10. hocam yüksek lisans yapmamış yapmamış edebiyat veya tarih mezunları myo öğretim elemanı veya okutman olarak atanmada kriter nedir.özelde 7 sene tecrübenin faydası olurmu?özel kosul var mı?tesekkurler.

    1. Öncelikle sizin alana yönelik açılmış bir öğretim görevlisi kadrosu var ise tecrübe şartı olarak da sadece 2 yıl veya 5 yıl tecrübe istiyorsa başvuru yapabilirsiniz. Ama spesifik bazı ilanlarda alanında tecrübeli veya tezli yüksek lisans yapmış olması gibi şartlar olabiliyor.

  11. İlahiyat mezunuyum ALES 73 lisans not ortalaması 3,33 ve 1 yıl MEB 3yil da DİB de ücretli öğretmenlik yaptım yüksek lisansim yok öğretim görevlisi olarak başvuru yapabilir miyim alanım da ve şartları nelerdir bilginiz için şimdiden teşekkürler hocam

    1. Birçok ilanda 2 yıl tecrübe ister. Sizin en 2 yıl sigorta girişiniz var ise yani 2 yıllık hizmet dökümünüz varsa şartlar dahilinde elbette başvuru yapabilirsiniz.

  12. Hocam merhaba işletme mezunuyum 3 yıldır bankada çalışıyorum öğretim görevlisi olabilirmiyim

    1. Bu konu ilan şartlarına bağlı. Alanında en az 2 yıl tecrübe isteyen ilanlarda eğer alanınız ile ilgili tecrübeniz var ise başvurabilirsiniz.

  13. ales olmadan akademik alanda basvurabilecegim bir alan varmıdır (doktoram tez asamasında)

  14. Hocam ben lisans eğitimimi onlisanstan tamamlayarak 2010 yılında mezun oldum.Smmm lik yapıyorum.Alese hazırlanıyorum.Onlisanstan derece ile mezun oldum.Benimde olabilme hakkım varmı.

  15. Sınıf Öğretmenliği mezunuyum ve hiç çalısmadım. Sigorta girişim yok. Ales puanım 81 yüksek lisansa başvuru yapıp tamamladığımda öğretim görevlisi olmak için iş tecrübesi olmaması engel olur mu?

  16. hocam merhaba;
    hocam lisans mezunuyum tecrubem yok lisans not ortalaması ve ales puanı ile öğretim görevlisi olabilir miyim? tecrube her alımda şart mı şimdiden teşekkürler

      1. Burada bahsettiğiniz tecrübeyi bize yüksek lisans sağlıyor değil mi ?

  17. Hocam Merhaba,
    Şimdi tam olarak MYO da Öğretim Görevlisi olabilmek için Lisans notu, 2 yıllık tecrübe ve Ales isteniyor dimi? Yüksek lisansa gerek kalmıyor öyle mi?

    1. Bakın en az 2 yıllık alanda tecrübe isteniyorsa alanda dışarıda 2 yıl hizmet belgesi (sigorta girişi ile) gösterirseniz bu kabul edilir ama dediğimiz bazı ilanlarda bu şartlar değişebiliyor. Yüksek lisans mezunu olmak şuan da 5 yıl tecrübeye denk sayılmaktadır.

  18. Hocam yabancı sil kısmında yds/dengi yazıyor ya dengi komşu yökdil içinde geçerli mi peki lisans hemşirelik mezunuyum 5 aydın çalışıyorum atandım öğretim görevlisi olmak istiyorum ALES im 76 yökdilede giricem Mart’ta bazı üniversiteler sadece mezun şartı istiyor girebilir miyim sizce

    1. Yökdil kabul ediliyor ancak yüksek lisans mezunu veya en az 2 yıllık tecrübe şartını da sağlamanız gerekiyor. Öğretim görevlisi alım ilanlarında dil puanı İngilizce bölümleri hariç istenmez genelde..

  19. Beslenme ve Diyetetik mezunuyum. Yüksek lisans da yaptım. Kendi alanimda iş bulma sıkıntısı yaşadığım için diyaliz okuyup derslerimi saydırarak mezun olmayı planlıyorum. Diyaliz bölümünde akademik yapmam mümkün mü hangi şartları sağlamam gerekiyor. Teşekkürler

    1. Diyaliz bölümü mezuniyetini elde ettiğiniz takdirde elbette o bölüm üzerinden de akademik kariyer yapabilirsiniz.

  20. Hocam öncelikle merhaba yukarda verdiğiniz tüm cevaplar için de teşekkürler. Ben önlisans mezunuyum açıktan kamu okumaktayim ve öğretim görevlisi olmak istiyorum. Gece gündüz 3 aylık bebegimi uyuttuktan sonra hemen derse koyuluyorum. İyi bir ortalamayla bitirmek istiyorum. Benim tek korkum AÖF okuduğum için başarı puanimin çok dikkate alinmayip örgün okuyanlara öncelik tanınması . Sizce böyle birşey mümkün mü yoksa AÖF lerde öğretim görevlisi olabilir mi . Teşekkürler

  21. Merhaba. Fen-Edebiyat fakültesi Matematik Bölümü mezunuyum. Bir devlet üniversitesinde, eğitim alanında, 1 yıl tezsiz yüksek lisans yaptım (pedagojik formasyon). Şu an meslek yüksek okullarına akademisyen olarak başvurmayı düşünüyorum. Sigorta kaydı olan bir iş tecrübem yok, çalıştığım yerlerde sigorta yapılmasını istemeden çalıştım. Şu an lisans mezuniyeti ve tezsiz yüksek lisansla başvurabilmem -kesinlikle- mümkün değil midir meslek yüksek okullarına? Peki yalnızca tezsiz yüksek lisansla eğitim alanında bir akademik kariyer söz konusu olabilir mi acaba benim için? Çünkü önceliğim kendi alnımdan ziyade eğitim alanında ilerlemek. Şimdiden teşekkür ediyorum cevabınız için, iyi çalışmalar diliyorum.

      1. Peki kendi alanım dışında farklı bir alanda tezli yüksek lisans yapsam benim için imkan doğar mı acaba?

        1. Kendi alanınız dışında yüksek lisans yapabilirsiniz ancak öğretim görevlisi alım ilanlarında lisans mezuniyeti şartı doğrudan ilanın açıldığı kadronun ilgili alanında olur. Yani lisansınız farklı sadece yüksek lisansınız o alanda ise başvuru yapamazsınız. Ancak bu durum araştırma görevlisi ilanları için değişebilir. Çünkü araştırma görevlisi alımlarında bazen sadece ilgili alanda yüksek lisans veya doktora yapıyor olmak/ yapmış olmak şartı istenebiliyor.

          1. Çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için. Ya nasip deyip ales başvurumuzu yapalım biz o zaman 🙂

  22. Merhabalar , hocam
    İngiliz dili ve edebiyatı mezunuyum ..
    Öğretim görevlisi olabilmem için ALES ve not ortalamamın dışında Dil puanı da gerekli mi ? Bölüm gereği ..

  23. Hocam merhabalar ,
    Sosyoloji mezunu birisi
    MYO Öğretim görevlisi olarak kalabilir mi ?
    Yalnızca ALES , not ortalaması ve 2 yıllık tecrübe dışinda ,
    Dil puanına ihtiyaç olmaksızın kalınabiliyor mu ?

    1. Şartlar sağlanırsa neden olmasın. Sizin bölümden alınması durumunda ALES, lisans puanı ve gerekli tecrübe şartını sağlarsanız olabilir.

  24. Tekrardan merhabalar hocam ,
    Böyle güzel bilgileri öğrenmeye aç bir insan olduğum için sizinle sorularımı paylaşmak istedim ..
    Çünkü çevremdeki insanlar bu kadar donanımlı değiller ..
    Hocam , 2 yıllık bir bölüm bitirmiş olsak ,mesela Tıbbı dökümantasyon ve sekreterlik bölümü diyelim ..
    Biz önlisans mezunu olduğumuz için öğretim görevlisi olabiliyor muyuz ? Yoksa bitirmiş olduğumuz bölümü dgs varsa lisans a mı tamamlamamız gerekiyor ?
    Şimdiden vereceğiniz cevaplarınız için teşekkür ederim ..iyi günler 😊

  25. Hocam merhaba . iktisat mezunuyum. Ve arastirma gorevlisi olmak istyorum. Alesten puanimi alip özel.bir universiteye yuksek lisansima baslasam. Nasl bir yol izlemem gerek? Lisans egitiminden farklimi bu yuksek lisans. diyelim ki basladim okurken yalabilirmiyim arastmr gorevligni?

    1. Araştırma görevliliği için lisans mezunu, yüksek lisans yapıyor olma, yüksek lisans mezunu veya doktora yapıyor olma gibi şartlar eklenmektedir. Araştırma görevlisi ike elbette lisansüstü eğitiminize devam edebilirsiniz. Örneğin, bir arş. gör. alımında şart olarak ilgili alanda yüksek lisans yapıyor olmak yazıyor. Bu durumda özelde veya devlet üniversitesinde bu alanda yüksek lisans yapıyor olmanız başvuru için kabul edilir. Araştırma görevlisi alımlarında ALES puanı, Yabancı dil puanı ve Lisans puanı + yazılı sınav dikkate alınır.

  26. Hocam, ben Bilgisayar Muhendisliginden bu yil mezun olacagim. Ales puanim 74. Ben Askeri personelim. Calisirken okudum bu bolumu. Is yerinde Telsiz (Muhabere) sinifindayim. 9 yillik calismisligim var. Acaba bu tecrubeden sayilirmi? Kontrol edecegimiz bir yer varmi?

    1. Tecrübe kısmı muallak çoğunlukla günümüzde alanda tecrübe şartı aranmaktadır. Ders verme tecrübesi gibi…

  27. Hocam merhaba, ben yüksek lisansımı tamamladım ales’ten yetmişi geçtim fakat dili henüz geçemedim sizden şunu öğrenmek istiyorum meslek yüksek okulu değil de fakülte de öğretim görevlisi olmak için dil şartı var mı bana fakülte de öğretim görevlisi kadrosuna başvuracaksan dili geçmiş olman gerekir dediler şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

    1. Fakülte bazlı öğretim görevlisi alımalrında duruma dil şartı eklemek isteyen olabilir hepsinde zorunlu değil ama çok nadir açılan bir kadro türü çünkü genel MYO lar için açılıyor.

  28. Merhabalar hocam , benim sorum lisans eğitimimi tamamladıktan sonra araştırma görevlisi olmak için ne yapmam gerekir ?
    İstanbul da devlette olmak istiyorum veya özelde olabilir , hangi sınavlara girmem gerek ve nasıl bir yol izlemeliyim ? Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim

    1. Öncelikle iyi bir lisans puanı ile mezun olmaya bakın. Son sınıfta ALES sınavlarına girip en az 70 ve üzeri iyi bir ALES puanı ve yabancı dil sınavlarına da katılarak en az 50 ve üzeri bir dil puanı almanız gerekiyor. Sonrası yoksis.yok.gov.tr/ilansayfa adresinden kendi alanınızda açılacak ilanlara bakmak olacak.

  29. Hocam iyi günler ben aof 4 yillik maliye mezunuyum tezsiz yuksek lisans mezunuyum pedagolojik formasyonum var 2 yıl meb ücretli öğretmenlik yaptım . Hocam myo larda öğretmen olmak istiyorum ne yapmalıyım tesekkurler
    .

    1. İlanları takip etmelisiniz. Size uyan ilanlara ALES puanınızın olması şartı ile başvurabilirsiniz. İlan şartları tabi ki burada önemli bir rol oynuyor. Tecrübe şartlarının size uyması gerekiyor.

  30. Hocam simdi ben alesten 70 istiyorlar bu puan alsam 2 yillik myo yapabilirmiyim meb sınıf öğretmeni olarak yaptım 2 yıl bu tecrübe şartına geçiyormu yani benim bu aldıklarım formasyon tezsiz yuksek lisans yaptıklarım boşa gidermi

  31. Hocam tekrardan mrhb bu durumda ne yapabilirim ne önerirsiniz 2 yillik myo ogretmen olmak istiyorum sizce olurmu tesekkurler

  32. Hocam merhabalar, ben sosyoloji 3.sınıf öğrencisiyim. Halkla iliskiler alanında yüksek lisans yapsam o alanda öğretim görevlisi olabilir miyim?

    1. İlgili şartları sağlamanız durumunda olabilir. Ancak öğretim görevlisi alımlarında genellikle lisans mezuniyeti şartlarında alan dışına çok fazla yer vermiyorlar. Tabi ilanları takip edip, size uygun olanlara başvuru yapabilirsiniz tüm şartları sağlamanız durumunda

  33. Hocam şu anda tezli yüksek lisansın tez aşamasına geçmek üzereyim. 1 yıllık özel okul tecrübem var.Ales puanım 81.Pedagojik formasyonum var. Yüksek okullara öğretim görevlisi olarak başvuru yapabilir miyim?

    1. Yüksek lisansınızı bitirdikten sonra başvuru yapabilirsiniz. Tecrübe yılınız eksik. YL mezuniyeti size 5 yıl tecrübe ekleyecektir.

  34. Hocam öncelikle yukarıdaki tüm mesajlara içten bir şekilde cevapladığınız için teşekkür ederim.
    İnşaat mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim ve akademik kariyer planlıyorum. Bu amaçla gerekli gerekli sınavlara girdim ve Ales den 80, Yökdil den 88 puan aldım ve tahmini olarak mezuniyet notum 3.2 olacak. Önümüzdeki ay sıkıntı olmazsa mezun olacağım ve araştırma görevlisi olarak çalışmak istiyorum. Sorularımdan ilki mezun olduktan sonra yani önümüzdeki yaz içerisinde atanabilme şansım bulunuyor mu? Diğer sorum ise, Türkiyede iyi üniversite olarak tabir ettiğimiz üniversitelerin çoğu 4. kadro derecesinde araştırma görevlisi alım ilanları veriyor. Örneğin bunlardan ODTÜ’de veya İTÜ’de araştırma görevlisi olarak işe başlama şansım hiç yok mudur?
    Teşekkür ederim.

    1. Öncelikle puanlarınız çok iyi. İnşaat mühendisliği araştırma görevlisi ilanları bu yıl içinde alımlarda en fazla öne çıkacaklardan birisi ve siz bu puanlar ile bahsettiğiniz üniversitelerin ilanlarında ilk 10’a girebilirsizin. Ancak takdir edersiniz ki ilk 10’da 1. sırada bile olsanız yazılı sınav her zaman son belirleyici aşama olmaktadır. Yani yazılı sınava iyi hazırlanmanız gerekiyor. Dolayısıyla size tavsiyemiz mezuniyet sonrası gecikmeden YL programına kayıt olmak ve yoksis de yer alan ilanları takip ederek başvurularınızı yapmaktır. Bu arada alanınızda çıkan çoğu ilan yüksek lisans yapıyor olma şartı istemektedir. Elbette lisans mezunu olma şartı sunanlar da olacak ama YL programına seçtiğiniz bir ana bilimdalında girmeniz avantaj olur sizin için. Başarılar…

  35. Peki Yabancı dil bölümü okutmanları için yüzde oranı Ales(30), YDS(30), Mezuniyet ort. (10) ve sözlü mülakat(30) idi. Ve deneyimsiz arayan kurum ilanlarına başvuru yapılabiliyordu. Ünvan değişikliği bu kriterlerde bir değişikliğe yol açtı mı?

    1. Açılacak yeni ilanlarda şayet yeni şart veya düzenleme varsa belli olur. Ancak değişen birşey olacağını zannetmiyoruz.

  36. Hürmetler Hocam..Ben 44 yaşında İletişim Bilimleri Fakültesi Basın Yayın bölümü mezun durumdaki öğrenciyim 😊Lisans ortalamanın yaklaşık 3,5 olarak gerçekleşecek.Az önce ALES ten çıktım, 80 civarı not bekliyorum..Daha önce HKK da rütbeli personeldim.Hayatim beni bu yaşta Üniversiteye getirdi.İdealim Akademisyenlik. Ama yaşım yüzünden endişe ediyorum.. Lütfen, bana da yol gösterir misiniz?Ne yapmalıyım bu saatten sonra sizce, doğru adım atmak adına??

  37. Hocam mrb.lisansim hemşirelik.yuksek lisansim(tezli) sağlık kurumları işletmeciliği.yani lisans sayısal.yuksek lisans eşit ağırlık.su an sağlık yonetiminde doktora yapiyorum.ogretim gorevliligine basvurmak istiyorum.alesten sayısal 68.sozel ve eşit ağırlık 75.kafam çok karıştı.basvuru yapabilecek miyim?

  38. Hocam merhaba, İstanbul Üni Maliye lisans mezunuyum. İstanbul Üni Sosyal Bilimler İslam İktisası ve Finans tezsiz yüksek lisans mezunuyum. Yaklaşık 4 yıldır da bankacıyım. Yüksek lisans girişim 2015 olduğu için bnm tezsiz yüksek lisansım da 2 yıl tecrübe diye sayılıyor(son alınan karara göre). Ben şimdi Ales’ten 70 alsam dil şartı olmadan iligli alanda myo öğretim elamanı olabilir miyim? İlanlarda genelde 50 yds isteniyor. Olmayanı görmedim henüz. Ve özel şartlarda da genelde 80 yds isteniyor. Ben mi yanlış bakıyorum?

    1. Öğretim görevlisi alımlarında dil puanı istemezler. Dil puanı araş. gör alımlarında istenir. Minimum 50’dir. Bunun dışında siz de şartları genel olarak sağlıyor görünüyorsunuz elbette başvuru yapabilirsiniz.

  39. Hocam merhaba ben öğretim görevlisi olmak için şartları öğrenmek istiyorum yüksek lisans olmadan 5 yıl özel sektörde çalışma ile Alesten yeterli puan alıp başvuru yapabilirmiyim?

  40. Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Son bir soru soracağım. Öylesine girdiğim 2017 son yapılan ALES ten ea 69,5 sözel 70.6 puanım var. Ben bu sözel puanı kullanabilir miyim ? Sözel ve eşit ağırlık puanının aldığı alanlar bölümler farklı mı ? Farklı ise bunu nasıl nerden görebiliriz ?

  41. Hocam Hemşirelik bitirdikten sonra hiç bir yerde çalışmadan beş yıl tecrübeli sayılıyor muyum ? Tşk edrm

  42. Iyi aksamlar hocam ben suan halkla iliskiler 3. Sinifim ortalamam 2.57 mezun olana kadar biraz daha yukseltirim 2.65 belki daha fazla olur yuksek lisansa basvurabilir miyim? Birde myo egitim gorevlisi icin YDS sartmidir

    1. Öğretim görevliliği için YDS şartı daha doğrusu dil şartı bulunmamakta (Dil okutmanı hariç). Bahsettiğiniz ortalama ile ilgili ilan şartlarını taşıdığınız takdirde YL başvurusu yapabilirsiniz.

  43. Hocam ben halkla iliskiler 3.sinifim suan ki ortalamam 2.57 mezun olana kadar 2.60 ,270 falan olur boyle ortalamalarla y.lisansa basvurabilrmiyim? myo lar icin yds sartmidir? Birde hocam Alesle y.lisansa yerlestik.myo basvurulari icin ayriyetten girmek zorunlulugu varmi Alesle hem y.lisans hemde basvuru yapabilir miyiz??

  44. Hocam merhabalar ben işletme lisans mezunuyum dış ticaret alanında 8 yıl iş tecrubem var. YL yapmadan Ales 70 aldığım taktirde öğretim görevlisi olma ön şartları tamam anladığım kadarıyla.
    -Peki alanımdaki bütün derslerden mi sorumlu olmam gerekir? işletme çok geniş bir alan ve mezun olalı çok oldu. Bu alanlardan birinde yoğunlaşıp sadece o derslere girilebilir mi?
    -Özel üniv. lerde durum nasıl, orada memur değil de sigortalı çalışan gibi mi olunuyor?
    -Lisans yanı sıra açıktan önlisans mezuniyetim de var, o dalda düşünürsem lisansa tamamladığım taktirde mümkün olur sanıyorum doğru mudur? çok teşekkürler şimdiden

  45. merhaba hocam ben bankacılık ve finans lisans mezunuyum ve 2 yıldırda özel sektörde sigorta alanında çalışıyorum öğretim görevlisi olmam için yüksek lisans yapmadan ales ile başvuru yapabiliyormuyum ? bide bankacılık finans mezunuyum ama sigorta işinde çalışıyorum sigorta alanından başvuru yapabiliyor muyum

Comments are closed.