Yüksek Lisans ve Doktora Başvuru Koşulları Nelerdir?

ForumKategori: Akademik BilgilerYüksek Lisans ve Doktora Başvuru Koşulları Nelerdir?
Yüksek lisans

Yüksek lisans koşulları için genel başvuru koşulları olduğu gibi her üniversitenin özel koşulları da bulunmaktadır. En öncelikli koşul ise yüksek lisansa başvuru yapabilmeniz için bir lisans diplomasına sahip olmanız gerekiyor.  Bu doktora için yüksek lisans mezuniyetine sahip olmanız anlamına geliyor. Aşağıda yüksek lisans için sizden istenen belgeler ve başvuru koşulları listelenmiştir.

1.Lisans diploması: Mezun olduktan sonra diplomanızın veya geçici mezuniyet belgenizin aslını elinizde bulundurmanız gerekmektedir. Başvuru sırasında sizden orijinalini görmek isterler ve aslı gibidir mührü olan fotokopisini alırlar. Yurt dışı diplomanız varsa önce denklik almalısınız sonra başvuru yapmalısınız.

2. ALES belgesi: Ales sınavı ülkemizde lisansüstü eğitimde ve akademik kadrolara atanmada kullanılan bir sınav türüdür. Batıdaki karşılığı GRE veya GMAT sınavıdır. Ales tezli yüksek lisans, doktora ve bütünleşik doktora da kullanılıyor tezsiz yüksek lisans da kullanılmaz.  ÖSYM sitesinden elde edeceğiniz ALES sınav çıktınız ile lisansüstü başvurularınızı yapabilirsiniz.

3. Transkript Belgesi (Not durum): Mezuniyet sonrası diploma veya geçici mezuniyet belgesi yanında transkript belgesi verirler. Bu belgenin orijinali sizde kalması ile birlikte bunun da aslı gibidir ibareli nüshaları ile lisansüstü başvurularınızı yapabilirsiniz.

** Yüksek lisansa başlamak için transkript genel ortalamanızın en az 2.50 olması gibi bir durum resmi olarak söz konusu olmasa da birçok üniversitenin bunu baz aldığını söyleyebiliriz. Ama bu 2.50 nin altında notu olanların yüksek lisans yapamaması gibi durum ortaya koymuyor. Durum bazı üniversitelerde başvuru ortamının yoğunluğuna ve sıralamaya bağlı… Ama şart olarak 2.50 üstü genel ortalama isteyen üniversiteler için tabi ki not geçerli bir değişken…

4. Yabancı Dil Belgesi:  Her üniversitede yabancı dil şartı olmasa da son yıllarda ülkemizde açılan tezli yüksek lisans ilanlarının çoğunluğunda yabancı dil şartı eklenmektedir. Zaten doktora da en az 55 dil puanı gerekiyor bu kaçınılmaz bir durum dolayısıyla akademi kariyer başlangıcında dil puanı edinmek fayda sağlayacaktır. YDS, YÖKDİL, TOEFL, IELTS vb. sınavlardan dil puanı alabilir ve lisansüstü başvurularında kullanabilirsiniz.

5. Başvuru dilekçesi:  Üniversitelerin bazılarında elden veya posta ile gönderimlerde başvuru dilekçesi de doldurmanız istenir. Bu dilekçe zaten enstitü tarafından sizinle paylaşılır.

6. Referans mektubu veya niyet mektubu: Yüksek lisans ve doktora başvurularında başvurduğunuz bölümün özel şartına istinaden sizden referans mektubu isteyebilirler. Referans mektubu örnekleri birçok sitede örnekleriyle mevcuttur. En 2 tane alanda çalışan hocadan referans mektubu alıp bunu başvuru evrakları ile birlikte vermeniz istenir. Niyet mektubu da yine özellikle yüksek lisans başlangıcında bazı üniversiteler tarafından istenebiliyor. Örnek niyet mektubu için tıklayınız.

7. Fotoğraf ve Nüfus Cüzdanı Fotokopisi:  Sizden lisansüstü başvuru için en az 2 adet vesikalık resim ve noter onaylı nüfus cüzdan fotokopisi isterler. Eğer elden başvuru yapacaksanız fotokopisini verir görevliye nüfus cüzdanınızı gösterirseniz kendileri onaylıyor (Notere para vermeye gerek kalmıyor).

Paylaş