Yüksek lisans yapmadan doktora yapılabilir mi?

ForumKategori: Akademik BilgilerYüksek lisans yapmadan doktora yapılabilir mi?

Yüksek lisans yapmadan doktora yapılabilir mi?

Graduation-photos-guy-with-diplomaMerhabalar, bu yazımızda yine sizlerden çok fazla gelen sorulardan biri olan bir başlığı inceleyeceğiz ve cevap vereceğiz. Akademik kariyerin belki de ilk basamağı diyebileceğimiz yüksek lisans yapmak için ne yapmalıyız ve hangi yeterliklere sahip olmalıyız öncelikle bunu netleştirelim. Yüksek lisans programına kabul almak için öncelikle bir 4 yıllık lisans programından mezun olmalısınız. Daha sonra yüksek lisans ve doktora başvurularında kullanılan ve aynı zamanda akademik kadro başvurularında da kullandığımız ALES ve yabancı dil sınavlarına girmeniz gerekmektedir.   Yabancı dil sınavı olarak 2013 den beri sadece YDS vardı. Ancak YÖK almış olduğu karar ile 2017 itibari ile YÖKDİL sınavını getirdi.

Yüksek lisans başvurularında ALES puanı olması zorunlu iken (tezli programlar için) çoğu enstitü yabancı dil zorunluluğunu kaldırmış durumda. Ancak büyük üniversiteler hem ALES hem de yabancı dil puanı (YDS, YÖKDİL vb.) istemektedir. Tezli yüksek lisansını başarı ile bitiren adayın, doktora programlarına yine ALES, yabancı dil ve yüksek lisans mezuniyet ortalaması dikkate alınarak başvurusu değerlendiriliyor.  Doktora programında yabancı dilin olması zorunlu ve en az 55 dil puanı isteniyor. Bu puanın bazı üniversitelerde daha yukarıda olduğunu belirtelim.

Peki akademik kariyer yalnızca lisans -> yüksek lisans -> doktora şeklinde mi ilerliyor? Çoğunlukla öyle olsa da kısmen bu döngüyü kısaltacak bir yol var. O da bütünleşik doktora yapmak. Bütünleşik doktora; lisans sonrası yüksek lisans yapmadan doğrudan doktora yapma imkanı tanıyor. Ancak bütünleşik doktora yapmak isteyen adayın 4’lük sistemde minimum 3.0 not ortalamasına sahip olması gerekiyor. Aynı şekilde yabancı dil puanının en az 55 olması ve ALES puanının da başvurduğu bölüme göre yüksek olması gerekiyor.

Bütünleşik doktora ile normal doktora arasındaki fark nedir?

Normal doktora programı minimum 4 maksimum 6 yıl sürmektedir. Normal doktorada (Yüksek lisans sonrası doktora) 1 yada 1 buçuk yıl ders dönemi sonrasında 6 aylık bir yeterlik dönemi ve yeterlik geçilirse eğer tez önerisi hazırlama süreci başlar ve önerisi kabul edilen aday tezine başlar. Bütünleşik doktora süreci de normal doktora sürecine oldukça benzer sadece ders dönemi ile ilgili farklı bir durum mevcut.

Bütünleşik doktora (lisans sonrası doktora) ders süreci üniversitelerde değişiklik göstersede çoğunlukla 2 ile 3 yıl arasında sürmektedir. Bunun nedeni yüksek lisans derslerini de adaya doktora dersleri sürecinde almasını sağlamak ve normal doktora programında bir aday 8 ders alıyorsa bütünleşik doktora da yaklaşık 13-15 ders aralığında bir ders alıyor. Dersler sona erince geri kalan süreç normal doktora programına benzer.

Paylaş