Bütünleşik Doktora nedir? Kimler Başvurabilir?

ForumKategori: Akademik BilgilerBütünleşik Doktora nedir? Kimler Başvurabilir?
Bildiğiniz gibi doktora; yüksek lisans eğitimi alan kişilerin minimum 4 maksimum 6 yıllık bir süreç içerisinde eğitimlerini tamamladığı program olarak biliniyor. Doktora eğitimini yüksek lisans yapmadan da yapılabileceği ve bunun batıdaki üniversitelerde uygulandığı, sonucunda da başarılı verilerin ortaya çıktığı görülmüştür.

Ülkemizde ilk olarak ODTÜ ve İTÜ gibi büyük üniversitelerin başlattığı bütünleşik doktora programları daha sonra birçok üniversitede yaygınlaştı. Özellikle YÖK’ün en son başlattığı 100/2000 doktora bursu projesinde de bütünleşik doktora programlarının açıldığını görmüştür. Peki nedir bu bütünleşik doktora programı ve bu programa kimler başvurabiliyor.

İçindekiler

Bütünleşik Doktora Programı

Bütünleşik doktora programı size yüksek lisans yapmadan, lisans eğitiminizden sonra direkt olarak doktoraya başlamanızı sağlayan programdır. Bütünleşik doktoraya başvuru şartı üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Ancak Ales puanı olarak en az 75-ki bazı üniversiteler bunu daha yüksek tutabilmektedir-, lisans not ortalamasının da 4’lük sistemde en az 3.00, yüzlük sistemde ise en az 80 olması aranan şartlar arasındadır.

Bütünleşik Doktora programı kaç yıldır?

Bütünleşik doktora programı 2017 yılında yapılan lisansüstü yönetmelik güncellemesi ile minimum 6 maksimum 9 yıldır. Normal şartlarda yüksek lisans 2 yıl + doktora 4 yıl olmak üzere toplamda 6 yılda bitirilebilmektedir. Bütünleşik doktora yüksek lisans tez dönemi olmadığı için yüksek lisans + doktora derslerini alıp -bilimsel hazırlık yoksa- sonra yeterlilik ve tez aşamasına geçersiniz.  

Paylaş