En Çok Kullanılan Atıf (Citation) Programları
Bu yazımızda sizlere akademi camiasında -özellikle ülkemizde- en çok kullanılan atıf programlarından bahsedeceğim. Sözü fazla uzatmadan aşağıda atıf programlarının özelliklerini bağlantılarını paylaşmak ve hangisinin sizler için kullanmanızda daha yararlı olduğunu yazacağım.
İçindekiler
1. Mendeley
Bu program online bir database üzerinden ve offline bir masaüstü yazılımı üzerinden kullanıcılara kaynaklarını yönetme ve düzeltme işlevi sağlamaktadır. Her iki sistemde zaten aynı hesap üzerinden çalıştığı için senkrondur ve masaüstü yazılımı kurduğunuz vakit, içindeki toolbardan Microsoft word programınada eklenti kurabilmektesiniz. Ayrıca bu programda pdf dökümanlarınızı ekleyip, notlar ekleyebilirsiniz.
2. EndNote
Oldukça kullanışlı bir program olması hasebiyle ülkemizde oldukça yaygın kullanımı vardır. Ancak bu yaygınlık var olan kullanıcılar arasındadır zira ülkemizde hâlâ atıf programı kullanma kültürü gelişmemiştir. Endnote Thompson Reuters firması tarafından geliştirilmiş bir yazılımdır ve word programına da otomatik eklentisi dahil olmaktadır. Hızlı ve basit arayüzü ile tavsiye edeceğim bir programdır.
3. Zotero
Roy media adlı eğitim yazılımları hazırlayan bir firma tarafından geliştirilen bu atıf programı da yine oldukça stabil bir yapıya sahiptir. Kurulumu yapıldıktan sonra word programına da eklenti desteği vermektedir. Ancak mendeley ve endnote kadar gelişmiş özelliklere sahip değildir.
Evet bu saymış olduğumuz 3 program ülkemizde en çok kullanılan atıf programlarıdır. Bunun yanında dünya çapında kullanılan birçok ücretli ve ücretsiz yazılımlar da mevcuttur. Bunlar; Bibme, Citation of me, citavi, Citefast, Docear, Citation machine gibi araçlar da bulunmaktadır. Ancak yukarıda özelliklerini vermiş olduğumuz programlar kadar kullanışlı ve fonksiyonel değiller…