Doktora yeterlik süreci nedir?
Akademik kariyer yapmak isteyen adayların master yani yüksek lisans sonrası ikinci aşaması doktora yapmaktır. Bu kimi bölümler için sanatta yeterlik kimi bölümler için ise tıpta uzmanlık olabilir. Ama sonuçta bu işin her kademede zor ve yıpratıcı bir sürece girdiğini hepimiz biliyoruz. “Doktora yapmak” her ne kadar ülkemizde ne olduğu pek anlaşılmasa da hatta çoğu kimsenin “Ha! doktorluk mu okuyormuş. Eyii… iyii… oku evladım.” demesi bile bizleri yıldırmadı. Bu durum zaten zorlayan sürecin üzerine bizi kötü hissettirse de yılmadan bu alanda ilerlemeye devam ediyoruz.
Doktora 4 yıllık mücadele ve Doktora nedir? adlı yazılarımızı okuyanlar zaten doktora sürecine hakim. Bu sürecin en zor aşamalarından biri ise yeterlik süreci, peki nedir bu süreç?
Doktora Yeterlik; ders dönemi sonunda yazılı ve sözlü olmak üzere iki ayrı oturumda bölüm hocaları tarafından kapsamlı bir sınava tabi tutulduğunuz sürece denir.
İçindekiler
Yeterlik sürecine kimler katılabilir?
Yeterlik sürecine doktora ders dönemini bitiren adaylar katılabilir.
Yeterlik sürecinde ders çalışma süresi var mı?
Yeterlik sınavı yılda 2 kez yapılmaktadır. İlki mayıs veya haziran aylarında diğeri ise kasım yada aralık ayında olmaktadır. Ders dönemi sonrası yeterliğe çalışmak için totalde 5-6 aylık bir süreniz bulunmaktadır.
Yeterlikten kalırsam ne olur?
2. yeterlik için hazırlanmaya başlarsınız. Ama 2. yeterlikte kalırsanız enstitü ile ilişiğiniz kesilir.
İlk Yeterlik sınavına girmesem olur mu?
Olabilir. Mazeretiniz varsa bunu bildirebilir ve katılmayabilirsiniz. Ayrıca bu durum enstitünüzün lisansüstü yönetmeliğinde açıkça yazar yani hangi durumda ne yapabileceğiniz belirtilmiştir.
Yeterlik sınavında yazılıya girsem sözlüye girmesem ne olur?
Bu durumda yine sınava girmiş ve başarısız sayılırsınız.
Yeterlik sınavına girmek için bir başvuru dosyası veya dilekçe gerekiyor mu?
Evet. Bu da yine enstitünüzün web sayfasında belirtilmiş olması gerekir. Belli bir form ve istek durumunda yayınlarınızın bulunduğu bir dosya ile başvuru yapıyorsunuz.
Yeterlik sınavında geçersem sonra ne yapıyorum?
Sonrası tez önerisi süreci, danışmanınız ile görüşüp tez konunuzu belirliyor ve tez önerinizi enstitüye sunmak üzere hazırlamaya başlıyorsunuz.
Peki son olarak “Yeterlik” mi, “Yeterlilik” mi? 🙂
Doktora “Yeterlik“….