| | |

Doktora Yapmak: 4 Yıllık Bir Mücadele

Doktora Yapmak: 4 Yıllık Bir Mücadele

Akademik kariyer yapan kişiler öncelikle yüksek lisans eğitimlerini tamamlayıp sonrasında doktora eğitimine başlarlar. Doktora eğitimi doğrudan yani bütünleşik de yapılabilmektedir. Ülkemizde doktora eğitimi hakkında biraz bilgi verecek olursak;

  • Doktora eğitimi minimum 4 yıl (8 dönem) maksimum 6 yıl (12 dönem) sürmektedir.
  • Doktora programlarında bazı üniversitelerde değişmekle birlikte ders dönemi 2 yıldır. Ancak bazı üniversiteler 1.5 veya 1 yılda ders eğitimini bitirip yeterlilik ve tez aşamasına geçmektedir.
  • Son çıkan yönetmelik ile birlikte doktora programında maksimum 6 yarıyılda doktora derslerini vermeniz gerekir, aksi takdirde enstitü ile ilişiğiniz kesiliyor.
  • Doktora eğitiminde ders döneminde en az 27 kredilik ders -bazı enstitülerde değişebilir- alarak yeterliliğe girmeye hak kazanırsınız.
  • Doktora ders dönemini başarı ile tamamlayanlar 4 veya 6 ay sonra yeterliliğe girerler. Yeterlilik sınavı yazılı ve sözlü sınavlardan oluşur. Yani çok iyi çalışmanız gerekiyor.
  • Doktora da yeterliliği geçen adaylar danışmanı ile birlikte belirlediği tez konusuna göre tez önerisi verir. Bunun için de yeterlik sonrası en geç 1 ay içinde Tez İzleme Komitesi (TİK) belirlenir ve 6 ay içinde de tez önerisi verilir.
  • Tez önerisi kabul edilen doktora öğrencisi artık tez sürecine resmi olarak geçmiştir.
  • Tez dönemi en az 3 veya 4 kez TİK tarafından denetlenir. Bu TİK raporları doğrultusunda öğrenci tezini yazmaya ve düzenlemeye devam eder.
  • Tez, danışman koordinasyonunda 1.5-2 yıllık bir süreçte hazır getirilir ve 5 kişilik jüri önünde savunulur. Tez savunması özellikle doktora sürecinde hiç yabana atılmayacak biçimde çetin bir süreçtir. Tabi tez yazan için zor zira ülkemizde kimisi tez yazmaz yazdırır, kimisi de lisans tezi bile olamayacak çapta tez yazar ama savunmayı geçer. Düşünün bunlar şu anda Dr. mezunu hoca diye dolaşıyorlar aramızda. Neyse…
  • Tabi tezin hazır hale gelme süresi duruma göre daha da kısalabilir veya uzayabilir. Bu tamamen çalışmanızın konu, örneklem ve ortamına bağlı bir durum. Tabi bir de akademik performansınız ve danışman ile olan iletişiminiz de çok önemli bir durum.
Benzer Yazı  Yüksek Lisans Tezi nasıl yazılır?

Doktora yapmak yüksek lisans yapan veya yüksek lisansını bitiren bazı kişilere çok zor ve meşakkatli bir yolculuk gibi görünüyor. Aslında baktığınız zaman bir doğruluk payı var ancak buradaki zorluğun ileride o kişiye getireceği unvan, bilimsel ve kişisel gelişim, sosyo-ekonomik gelişim ve nitelikli kariyer kazanımına değeceğini düşünüyoruz. Yani doktora yapmanın ve bitirdikten sonra bu akademik sürecin sizlere katacağı şeylerin değeri bize göre bu zorlukların hepsine değer. Doktora serüveni yıllar sürecek zorlu bir mücadele olabilir. Ancak bu yola gönül vermiş ve gerçekten kendini geliştirmeyi seven adaylar doktora eğitimlerine severek ve isteyerek devam etmeli diyoruz. Şu noktaya değinmek istiyoruz. Doktora yapmak için sadece akademia da bulunmanız, asistan olmanız veya öğretim görevlisi olmanız şart değil bu kesinlikle çok yanlış bir algı. Halbuki doktora resmi veya özel sektörde veya kendi kişisel girişiminizde nerede olursanız olun yüksek lisans ve doktora yapmak size her zaman değer katacak. Sizi mesleğinizi icra etme noktasında bir adım öne taşıyacak. Ülkemiz de özel sektörün bu farkındalığa erişmesi ve çalışanlarının lisansüstü eğitimine ve yabancı dil eğitimine destek vermesi gerekiyor. 

Ancak bu şekilde ülkemiz için daha nitelikli ve kalifiye eğitmenler ve meslek grupları çıkarabiliriz. Umarım daha çok kişinin akademiye odaklandığı ve nicelikten çok niteliğe yönelik işlerin yaptığı günler görürüz. Esen kalın….

Paylaş

Similar Posts

4 Comments

  1. Doktora zor bir asama ve ogrencilerin devam edip etmeyecegi yuksek lisans sirasinda hemen hemen belli oluyor. Kimi dayanamayip yuksek lisans sirasinda is bakmaya basliyor kimi mezun olunca. Yuksek lisans yapmak sanki oldukca kolaylasmis gibi geliyor. Umarim bu doktora seviyesiyesine cikmaz yoksa halimiz harap.

  2. Doktora zorlu bir süreç, bir de benim gibi yaşınız biraz ilerlemişse ve seçtiğiniz okul ile aranızda 19 saatlik (otobüsle) yol varsa çok çok daha zor hale gelebilir 🙂

    1. 19 saate burdan çine gider uçakla orda doktorayı yapar geri dönerim. Kafayı mı yedin kardeşm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir