Doktora tez önerisi nedir? Süreç nasıl işler?
Bu yazımızda doktora adaylarının yeterlik sürecinden sonra belki de en çok zorlandıkları süreç hakkında bilgi vereceğiz. Peki doktora yeterlik sonrası bir sonraki aşama nedir? “Tez önerisi” sunmak…
Tez önerisi aşamasına gelmeden önce bilmemiz gerekenlerin neler olduğu öncelikle önem arz ediyor. Doktora: 4 yıllık bir mücadele adlı yazımızı okuyanların bildiği doktora sürecinin temel bilinen yapısını bir kenara bırakırsak, 3 veya 4 dönemlik doktora ders süreci sonunda yine oldukça stresli ve bir o kadar da ders çalışmanın adeta tavan yaptığı 🙂 doktora yeterlik süreci, tez önerisi öncesi adeta bir ısınma turu diyebiliriz.
Yeterlik süreci bildiğiniz üzere 2016 Nisan ayında çıkan yeni lisansüstü yönetmeliği gereğince artık yalnızca adayın 2 kez katılabildiği ve 2. yeterlik sınavından geçemediği durumda enstitü ile ilişiğin kesildiği bir döneme girmiş bulunduk. Ancak Yeterlik sınavı geçildiği takdirde ise artık danışmanınız ile görüşerek tez önerinizi hazırlayabilirsiniz.
Tez Önerisi Nedir?
Tez önerisi danışmanınız ile birlikte tezinizde çalışmak istediğiniz konuya karar verdikten sonra yeterlik sınavından geçtikten en geç 6 ay sonra bağlı olduğunuz enstitüye teslim ettiğiniz dokümandır. Tez önerisi örnek şablonu genelde enstitü web sayfasında bulunur. Size gerekli bilgi hem danışmanınız hem de enstitü tarafından verilir. Bir diğer önemli nokta ise tez önerisi öncesinde siz yeterlik sınavını geçtikten sonra 1 ay içerisinde danışmanınız dahil 3 kişilik bir Tez İzleme Komitesi kurulur.
Tez İzleme Komitesi (TİK) nedir?
TİK; danışmanınız artı doktora yaptığınız bölümünüzden 1 kişi ve ilgili bölümden olmak koşulu ile farklı bir üniversiteden 1 kişi ile kurulan 3 kişilik bir jüridir. TİK her 6 ayda bir toplanarak sizden teziniz ile ilgili ne yaptığınızı öğrenmek için sunum yapmanızı ister. Sizde o 6 aylık dönemler içinde ne yaptığınız ile ilgili gerekli bilgileri TİK toplantısında sunarsınız. TİK toplantısı sonucunda tutanak tutulur. Bu tutanak sizin TİK toplantınızın başarılı mı başarısız mı geçtiğini belirtir.
Tez önerisi de yeterlik sonrası TİK kurulduktan sonra en geç altı ay içinde TİK önünde savunulur ve onay verilmesi halinde enstitüye teslim edilir. Kabul edilen kimi enstitülerde ilk TİK olarak kabul edilir. Ama kimilerinde kabul edilmez.
Kaç TİK toplantısı sonrasında tez savunmasına girilir?
Birçok üniversitede aday en az 3 TİK sonrasında -başarılı olunan TİK sayısı- tez savunmasına girebilir. Enstitülerde değişiklik gösterebilen bu durum bazı üniversitelerde en az 4 TİK sonrası savunmaya geçildiği görülmüştür.